Ανακύκλωση Πλαστικού

ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
anakiklosi volos PET ή PETE Τερεφθαλικός πολυεστέρας (Τερεφθαλικός εστέρας του πολυαιθυλενίου) Μπουκάλια αναψυκτικών και δίσκοι με έτοιμο φαγητό για το φούρνο. Τα υπολείμματα του PET χρησιμοποιούνται για γέμισμα σε τζάκετ, υπνόσακους, μαξιλάρια, ταπετσαρίες επίπλων και χαλιά.
anakiklosi volos HDPE Πολυαιθυλένια υψηλής πυκνότητας Μπουκάλια γάλατος, απορρυπαντικά για πιάτα, έπιπλα κήπου, ανθοδοχεία, παιχνίδια, κλπ
anakiklosi volos PVC Χλωριούχο πολυβινύλιο Δίσκοι φαγητού, διάφανες μεμβράνες, μπουκάλια για μεταλλικό νερό και σαμπουάν, δίσκοι μουσικής, κρεμάστρες, πλακάκια, κλπ.
anakiklosi volos LDPE Πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας Τσάντες για ψώνια και σακούλες σκουπηδιών
anakiklosi volos PP Πολυπροπυλένιο Δοχεία για μαργαρίνη και δίσκοι φαγητού για το φούρνο μικροκυμάτων
anakiklosi volos PS Πολυστυρόλιο ή πολυστυρένιο Κεσεδάκια για γιαούρτι, συσκευασίες κρέατος ή ψαριού, συσκευασίες για χάμπουργκερ, αυγοθήκες, πλαστικά ποτήρια για καφέ από μηχανήματα, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, προστατευτικές συσκευασίες για ηλεκτρονικά είδη και παιχνίδια.
anakiklosi volos Όλα τα άλλα Όλα τα άλλα πλαστικά που δεν ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες (όπως το Ακρυλονιτρίλιο, το Βουταδιένιο, το Στυρόλιο ABS, κλπ) Διάφορες χρήσεις

Που βρίσκονται τα σύμβολα ανακύκλωσης

Όλα τα πλαστικά προϊόντα που ανακυκλώνονται φέρουν ένα ειδικό σύμβολο ανακύκλωσης που υποδηλώνει το είδος της ρητίνης από το οποίο έχουν κατασκευαστεί. Τα σύμβολα αυτά και το σχετικό σύστημα κωδικοποίησης καθιερώθηκε το 1988 από τον διεθνή Σύνδεσμο της Βιομηχανίας Πλαστικών SPΙ (Society of the Plastics Industry). Για να τα εντοπίσετε, κοιτάξτε στο κάτω μέρος του δοχείου ή μπουκαλιού και αναζητήστε το σύμβολο ανακύκλωσης με τα τρία ευρύ βέλη και έναν αριθμό στο κέντρο του τριγώνου. Προαιρετικά, εκτός από τον αριθμό μπορεί να αναγράφεται και η κωδική ονομασία της χημικής ρητίνης. Αν δεν πρόκειται για δοχεία, κοιτάξτε στο κατώτερο ή εσωτερικό μέρος του πλαστικού αντικειμένου/εξαρτήματος που εξετάζετε.

Παραλλαγές συμβόλων

Τα σύμβολα ανακύκλωσης ανάλογα με το αν γράφεται η κωδική ονομασία της πλαστικής ρητίνης και το σχήμα των βελών του τριγώνου ανακύκλωσης, μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες παραλλαγές. Για παράδειγμα, το σύμβολο ανακύκλωσης για τα πλαστικά LDPE μπορεί να έχει μια από τις παρακάτω μορφές:

anakiklosi volosanakiklosi volosanakiklosi volosanakiklosi volos

 

Πλαστικά προϊόντα που έχουν ήδη ανακυκλωθεί

Το πρόθεμα R υποδηλώνει ότι το προϊόν έχει κατασκευαστεί από αναγεννημένη πρώτη ύλη, δηλαδή από άλλα προϊόντα που έχουν ήδη ανακυκλωθεί. Μερικά παραδείγματα από σύμβολα αυτής της κατηγορίας φαίνονται παρακάτω:

anakiklosi volosanakiklosi volosanakiklosi volos

Written by tourix